Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συνταξιούχοι καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα


Το 10% της παραγωγής θα δίδεται σε άπορους

Σε περίπου δύο μήνες η Αλεξανδρούπολη θα αποκτήσει το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο θα εκμεταλλεύονται περίπου 200 συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Λαμπάκη, το αγρόκτημα θα λειτουργήσει σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του δήμου, συνολικής έκτασης 19.450 τ.μ., ενώ σε κάθε αγρότη θα αντιστοιχεί έκταση 80 με 100 τετραγωνικών μέτρων. Ο δήμος θα διαθέσει τα μηχανήματα, τους σπόρους και την τεχνική γνώση, ενώ στο αγρόκτημα θα είναι εγκατεστημένος γεωπόνος για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Οι αγρότες θα προέλθουν από τα ΚΑΠΗ και σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 200 θα γίνει κλήρωση. Ο κ. Λαμπάκης επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν και θα αυξήσουν το εισόδημα τους κατά 100 ευρώ το μήνα γιατί δε θα χρειάζεται να αγοράσουν λαχανικά. Το 10% της παραγωγής θα διατίθεται για το παντοπωλείο για τους άπορους που θα δημιουργήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ο διατελέσας καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος, σχολίασε ότι ο ρόλος του δήμου στις περιπτώσεις δημιουργίας δημοτικών λαχανόκηπων είναι να εξασφαλίζει κάποια έκταση, η οποία θα μπορεί να παραχωρείται στους δημότες σημειώνοντας ότι δεν έχει ο καθένας από εμάς τη δυνατότητα να αγοράσει ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσει.

Παράλληλα επισήμανε ότι το κίνητρο για τη δημιουργία ενός τέτοιου λαχανόκηπου δεν είναι απλώς η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και η ανάγκη για αγνά προϊόντα και άσκηση στην ύπαιθρο.απο το newsbeast.gr

1 σχόλιο:

  1. Να μια πολύ καλή ιδέα που θα δοκιμάσει την ικανότητα της δημοτικής αρχής που θα την εφαρμόσει και τις δυνατότητες των πολιτών για αυτενέργεια και εκδήλωση αλληλεγγύης.
    Ο Δήμος Ξάνθης μπορεί άραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή