Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστερά, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη:

E-mail Εκτύπωση PDF
Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής
Είναι κρίσιμο σημείο η σύνοδος κορυφής στο τέλος Μαρτίου. Θα πρέπει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αξιώσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, τη μείωση των επιτοκίου και την έκδοση ευρωομολόγου.
Πρέπει να αποκρουστεί το προωθούμενο σύμφωνο σταθερότητας της κυρίας Μέρκελ. Πρέπει η κυβέρνηση να διαμορφώσει τις απαραίτητες συμμαχίες, διότι η σχεδιαζόμενη συνταγματοποίηση της οικονομίας  θα σημάνει την καταστροφή κάθε εναλλακτικής άσκησης οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να διεκδικηθεί η συνολική αναδιάρθρωση του χρέους, διότι έτσι όπως πάμε δεν θα αντέξει η οικονομία.

Για  τις περικοπές στο δημόσιο τομέα
Θα πρέπει  η αντιμετώπιση του ευρύτερου  δημόσιου τομέα να μην γίνει με μία οριζόντια θεώρηση των πραγμάτων, αλλά με την αναγκαία εξειδίκευση για την κάθε δημόσια επιχείρηση. Στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου, αναμφισβήτητα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι λεγόμενες μισθολογικές ακρότητες. Αλλά όχι με τον τρόπο που ενεργεί η κυβέρνηση, με τη συλλήβδην αντιμετώπιση. Αυτό είναι λάθος.  Πρέπει να γίνει η αναγκαία εξειδίκευση της αναδιάρθρωσης και της αναδιοργάνωσης της κάθε δημόσιας επιχείρησης.

Για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής είναι το ζητούμενο. Η εκλογολογία η οποία υπάρχει, διαμορφώνει περαιτέρω ρευστότητα και αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να πει τι θέλει, με το δεδομένο ότι έχει καταστεί προνόμιο του κάθε πρωθυπουργού ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου