ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΙΦΟΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΞΑΝΘΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
Η ανεργία σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Θράκη είναι από τις περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων (περίπου 30%)!
Ο νομός Ξάνθης άρχισε πριν την κρίση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό –με την μεταφορά πολλών επιχειρήσεων σε χώρες της Βαλκανικής ενδοχώρας και με κλείσιμο εργοστασίων. Μετά το 2010, που η χώρα εισέρχεται σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους –οικονομικής και όχι μόνον- κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της, το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται πλέον αισθητό από κάθε νοικοκυριό!
Η προσπάθεια της πολιτείας να μειώσει και να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα με ημίμετρα, όπως το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, δεν σταματά τον «κατήφορο».
Ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει στον τομέα αυτό η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί βέβαια να είναι άμεσος, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- πρωτογενώς ως εργοδότης, ούτε άλλωστε είναι αυτό το ζητούμενο- μπορεί όμως να συμβάλλει έμμεσα και αποτελεσματικά… Πως; Υποστηρίζοντας την μικρομεσαία επιχείρηση, με δομές και υποδομές και αξιοποιώντας τους πόρους από το ΕΣΠΑ. Με τη δημιουργία ευέλικτων σχημάτων που θα παρέχουν τεχνογνωσία και διασύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης με πληροφόρηση και εκπαίδευση- κατάρτιση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η προώθηση του παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας με το καταναλωτικό κοινό, εντός και εκτός συνόρων.
Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα της ανεργίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι απλό και εύκολο στη λύση του. Ούτε υπάρχουν λύσεις μαγικές. Όμως σε μια περιοχή –όπως αρκετές φορές επισημάναμε- με αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος και της ενέργειας δεν δικαιολογείται η αυτοδιοίκηση –και των δύο βαθμών- να παραμένει άπραγη!