Τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που χωρίς να τους ρωτήσει κανείς, βρέθηκαν ένα πρωί (1-1-12), χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν, εγκλωβισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Θέλουμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, με την ευχή να οδηγήσουν σε πρακτικά αποτελέσματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και στον απεγκλωβισμό μας από στερεότυπα αδιέξοδα άλλων "εποχών".
1.Ο προβληματισμός μας δεν μπορεί να διαμορφώνεται έξω από το σημερινό κοινωνικό (οικονομικό-πολιτικό) περιβάλλον , τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και την ιδιαιτερότητα της ψυχολογίας της κοινωνίας και πολιτών, που ραγδαία χειροτερεύουν.
2.Ο ΕΟΠΥΥ παρά την προχειρότητά του, εκτιμούμε πως είναι ένα θετικό βήμα εξορθολογισμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μόνο. Γιατί τα ψήγματα φροντίδας που ενέχει απλώς επιβεβαιώνουν την διαπίστωση.
3.Δυστυχώς ατύχησε αυτή η προσπάθεια γιατί δεν αποβλέπει στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του σημερινού παρασιτικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά στον διοικητικό-λογιστικό έλεγχο της ΜΕΙΩΣΗΣ των δαπανών υγείας,όπως επιτάσσει το μνημόνιο 1 και η νέα δανειακή σύμβαση.
4.Γι αυτό και δεν υπήρξε σχέδιο. Δεν υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες. Δεν ρωτήθηκε κανένας από τους ενταχθέντες. Γιατί μας ξενίζει η έλλειψη διαλόγου με τους γιατρούς; Μάλιστα αξιοποίησαν τις ανοικτές προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου , των ιατρικών συλλόγων και άλλων φορέων του χώρου της υγείας για αξιοπρεπή αμοιβή του γιατρού ,που συνέκλιναν στην αμοιβή του , κατά περίπτωση και πράξη. Ετσι ενώ αρχικά το Υπουργείο Υγείας επέλεξε το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού, ξαφνικά προχώρησε και εφαρμόζει την αμοιβή των 10€ ανά εξέταση και μέχρι τις 200 εξετάσεις το μήνα.Με την επιλογή αυτή φαινομενικά δείχνουν να ρίχνουν το κόστος της εξέτασης κατα 50% ,όμως με το όριο των 200 επισκέψεων ανά μήνα μεταφέρουν την ανεξέλεγκτη εξαχρείωση του συστήματος και στον Ε Ο Π ΥΥ.
5.Επιπλέον προκειμένου να ασκήσουν πίεση ,κυρίως στους νέους γιατρούς ,που δεν αποδέχονται αυτούς τους όρους, έδωσαν την δυνατότητα συνταγογράφησης και έκδοσης παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων στους μη συμβεβλημένους γιατρούς, επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα τους ασφαλισμένους,που ήδη δοκιμάζονται σκληρά .
Τώρα αν μετά ένα χρόνο ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει, ότι αυτό το μέτρο άνοιξε πρόσθετες τρύπες στην ήδη ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και στις δαπάνες του φαρμάκου ,οι υπεύθυνοι θα έχουν φύγει απο τις θέσεις τους και κανείς δεν θα αναζητήσει τις ευθύνες τους.
6.Κατανοητή και η οργή των γιατρών απο την όλη διαχείρηση του ζητήματος και την αντιμετώπισή τους απο τους αρμόδιους υπουργούς και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και κυρίως απο την μείωση της αμοιβής στα 10 ευρώ..Οι καιροί όμως άλλαξαν και μαζί και το επίπεδο των αμοιβών .Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αλλά και οι γιατροί.
7.Τωρα επείγει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ε.Ο.Π.Υ.Υ-εκπροσώβπους ασφαλισμένων-Π.Ι.Σ) προκειμένου σ 'αυτή τη φάση να δοθεί άμεσα λύση,που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα με α) εξορθολογισμό των δαπανών,που συνίσταται στον αποτελεσματικό έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων ,χωρίς να θίγεται η ουσιαστική φροντίδα των ασθενών,β)αξιοπρεπή αμοιβή των γιατρών κατα πράξη και περίπτωση, που θα σέβεται την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, και γ)ετήσιο πλαφόν επισκέψεων-εξετάσεων σε κάθε ασφαλισμένο.Η λύση αυτή μπορεί να αποτελέσει τον κορμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας,που θα εντάσσονται όλα τα ταμεία και θα καλύπτει όλο το φάσμα,απο την πρόληψη(με ιδιαίτερη βαρύτητα),την καλή υγεία κοινωνίας και πολιτών, ως την συστηματική αντιμετώπιση της αρρώστειας και την φροντίδα του ασθενούς.
8.Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι πρώτιστα πολιτικό και έχει να κάνει τόσο με τις επιλογές του μοντέλου, όσο και την διοικητική και οικονομική διαχείρησή του. Αυτό σχετίζεται με το πολιτικό σύστημα, τις δυνατότητές του ,τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και του επιπέδου του πολιτικού προσωπικού. Ας ευχηθούμε οι πολίτες με τις επιλογές τους στις εκλογές ,που είναι κοντά, να ανοίξουν το δρόμο. των ριζικών ανατροπών.
Οι γιατροί εκτός από επαγγελματίες, είναι και άνθρωποι ,που ο καθένας τους δίνει τον αγώνα του για την δική του επιβίωση και της οικογένειάς του. Ομως ταυτόχρονα είναι λειτουργοί(αρέσει δεν αρέσει) του αναντικατάστατου αγαθού της υγείας. Ειναι ταγμένοι να φροντίζουν και να θεραπεύουν την καλή υγεία των συνανθρώπων μας ,ανεξάρτητα μορφής οργάνωσης της κοινωνίας και του συστήματος υγείας. Τώρα που οι συμπολίτες μας υφιστάμενοι τις συνέπειες της κρίσης, δεινοπαθούν, ο γιατρός έχει χρέος να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο ,που υποφέρει, αρωγός και θεραπευτής. Πρωταγωνιστής και συμμέτοχος καθε συλλογικής προσπάθειας κοινωνικής αλληλεγγύης .Πλάι στον κάθε συμπολίτη μας που τον έχει ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει παραίτηση από δίκαια αιτήματα..Αντίθετα απο νέες θέσεις, με την σθεναρή υποστήριξη των πολιτών, ένταση του αγώνα για μιά ελπιδοφόρα προοπτική, για μιά πραγματική αλλαγή σελίδας.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
Ωτορινολαρυγγολoγος
ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ορθοπαιδικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου