Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Προτάσεις για το πολιτικό συστημα.






ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΑΝΘΗΣ
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 54-56
Τηλ: 2541065128
www.dimarxanthis.blogspot.com




ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει υπερβεί κάθε όριο, οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς συρρικνώνονται, οι εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα αποδιαρθρώνονται, κάποιοι εξακολουθούν να πολιτεύονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή κοινή τροπολογία από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη διευθέτηση των υπέρογκων χρεών των κομμάτων τους στις ελληνικές τράπεζες, που ανέρχονται περίπου στα 230.000.000 ευρώ. Η τροπολογία αυτή προέβλεπε διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων, υπερβολικά χαμηλό για την αγορά και μάλιστα σταθερό επιτόκιο 4% και ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, ρυθμίσεις που αποτελούν άπιαστο όνειρο για χιλιάδες δοκιμαζόμενους δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν την όποια περιουσία τους. Τελικά η τροπολογία αυτή αποσύρθηκε – προσωρινά, όπως δηλώθηκε – μετά από κατακραυγή και των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις προχθές με υπουργική απόφαση αυξήθηκαν οι μισθοί των πολυπληθών συνεργατών και συμβούλων των υπουργών από 8,3% έως 25,6%.
Οι προκλητικές αυτές ρυθμίσεις καθιστούν ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη για άμεσες και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος αποτελεί ταυτόχρονα και μία βασική γενεσιουργό αιτία της οικονομικής κρίσης αλλά και κύριο ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια διεξόδου και ανάκαμψης.
Οι πελατειακές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό μέσο συναλλαγής και ανατροφοδότησης του πολιτικού συστήματος καθώς και εστία παραβατικότητας και διαφθοράς στο δημόσιο με κύρια ευθύνη των κομμάτων εξουσίας.
Για την έξοδο από την κρίση απαιτούνται όχι μόνο αποφασιστικά μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και γενναίος αναπροσανατολισμός στο πρότυπο της ανάπτυξης, αλλά και εκδημοκρατισμός και εξυγίανση της πολιτικής ζωής και των πολιτικών κομμάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι είναι άμεσα αναγκαία:
  • Η μείωση στο μισό της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης των κομμάτων
  • Περαιτέρω δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της βουλής. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης
  • Η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με αποκλειστικό έλεγχο της ποινικής ευθύνης των υπουργών από τη δικαιοσύνη
  • Η δραστική περικοπή του προσωπικού (αποσπασμένων-μετακλητών) και των λειτουργικών εξόδων των υπουργών και των βουλευτών
  • Ουσιαστικοποίηση και αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, των συγγενικών τους προσώπων και των υπαλλήλων τους, με έμφαση στο «πόθεν»
  • Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές από το 1981 μέχρι και σήμερα.
  • Έλεγχος όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν προς συζύγους και συγγενείς βουλευτών.

Τα μέτρα αυτά είναι δυνατό να υλοποιηθούν άμεσα. Και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε ΣΗΜΕΡΑ. Γιατί οι όποιες διακηρύξεις των κομμάτων δεν έχουν πλέον καμία απολύτως αξία. Αξία έχει μόνο η πολιτική βούληση και κυρίως η πολιτική πράξη και πρακτική.







1 σχόλιο:

  1. Οι επισημάνσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το πολιτικό σύστημα είναι καίριες. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει η ΔΗΜΑΡ να κάνει ΤΩΡΑ ένα βήμα παραπάνω. Δηλαδή να δεσμευτεί ότι ακόμα και αν η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις, θα τις υλοποιήσει η ίδια οικειοθελώς. Δηλαδή θα εισπράξει το μισό της κρατικής επιχορήγησης που θα δικαιούται, οι βουλευτές της δεν θα εισπράττουν επιπλέον αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα περικόψουν τον αριθμό των υπαλλήλων που δικαιούνται κλπ. Γιατί, όπως επισημαίνει και η ανακοίνωση, σημασία πλέον έχουν μόνο οι πολιτικές πράξεις.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν εισπράττει κρατική επιχορήγηση, επειδή δεν θεωρείται κοινοβουλευτική ομάδα κατά το Κανονισμό της Βουλής, ενώ οι 4 βουλευτές της δεν εισπράττουν επιπλέον αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της Βουλής, που - αν δεν κάνω λάθος - ανέρχεται σε 1.500 € περίπου το μήνα για τον καθένα. Αν και κατά τη γνώμη μου αποτελεσματικότερο και χρησιμότερο θα ήταν να εισπράττουν αυτά τα χρήματα και να τα αποδίδουν σε φορείς κοινωνικού χαρακτήρα, από το ΚΕΘΕΑ και το Στέκι Μεταναστών μέχρι Γηροκομεία και Ψυχολογικά Κέντρα, που λόγω δραστικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης κινδυνεύουν να κλείσουν δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή