Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το μπαλάκι από την Δημ.Αρ.






του Παν. Παν.

Είναι προφανές ότι η ένταση και η διάρκεια της κρίσης δοκιμάζει και θα συνεχίσει να δοκιμάζει όλους τους πολιτικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις. Τη Δεξιά, την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, με πλειοψηφίες, μειοψηφίες, «κινητικότητα», ρήξεις, αποχωρήσεις, ανασυνθέσεις κ. λπ. 
Σ' αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, διεξήχθη το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Κατ' αρχάς, επέδειξε ασυνήθιστη αντοχή, καθώς μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, από «χαϊδεμένο παιδί» των Μέσων και των πολλαπλών κέντρων εξουσίας μετετράπη, αδίκως, σε «σάκο του μποξ», παρά την υπεύθυνη πολιτική που ασκεί και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρός της, ο κ. Κουβέλης, εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός μετά τον πρωθυπουργό και επανεξελέγη από το Συνέδριο μ' ένα υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 82%. 
Αντίστοιχη πλειοψηφία είχε και η κεντρική θέση, που επικυρώθηκε απ' ευθείας από τους συνέδρους, για αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, μαζί με μια συμμαχία δυνάμεων μη κυβερνητικών (ΠΑΣΟΚ) καθώς, όπως είπε ο Κουβέλης, «ο τρίτος πόλος ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει». Είναι επίσης σημαντικό που ένα κόμμα ξεκαθαρίζει με συνέδριο τις θέσεις του ως προς τις άμεσες εξελίξεις και τις επιδιώξεις του. Αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα στον «χώρο της Κεντροαριστεράς». Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι αντίστοιχες πιέσεις για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχουν πια εξαντλήσει τη δυναμική τους. 
Το «μπαλάκι» επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ και στους «58», που θα πρέπει τώρα να επανεκτιμήσουν μια κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ και «58», που ως γνωστόν συναντάει αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ (ως προς τη μορφή και τις επιπτώσεις που θα έχει), αλλά και στον χώρο των «58», καθώς το πλαίσιο «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» κάθε άλλο παρά ελκτική προοπτική είναι. 
Υπ' αυτή την έννοια, η ολοκλήρωση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και οι αποφάσεις που πήρε με ευρύτατη πλειοψηφία διαμορφώνουν όρους επανατοποθετήσεων σ' όλο το φάσμα «των μνηστήρων της Κεντροαριστεράς». . . 

panpan@pegasus. gr

2 σχόλια:

  1. Η χαρα δεν κρυβεται. Τωρα που κατα τον Παν Παν, μετα την αρνηση της ΔΗΜΑΡ, θα ναυαγησει η κινηση των 58, "ολοι οι μνηστηρες της κεντροαριστερας" θα πρεπει να επανατοποθετηθουν. Και υπονοει προφανως οτι αναγκαστικα θα προσεγγισουν τη ΔΗΜΑΡ- αν δεν πεσουν και γονατιστοι στα ποδια της.Το δυστυχημα βρισκεται στο οτι περιπου ετσι αντιλαμβανεται τη συγκροτηση του πολου της κεντροαριστερας οχι μονο ο Παν Παν αλλα και η πλειοψηφια που διαμορφωθηκε στη ΔΗΜΑΡ. Ως ΔΗΜΑΡ - συνεργαζομενοι. Γι αυτο δεν πετάει απλως το μπαλακι. Πεταξε για μια ακομη φορα την μπαλα στις κερκιδες. Ολοι νομιζω εχουν επιγνωση οτι η συμμετοχη της ΔΗΜΑΡ στις διαδικασιες συγκροτησης της κεντροαριστερας συνιστα ενα κρισιμο μεγεθος. Μπορει ομως να προχωρησει και χωρις αυτην ή και με ενα μερος της αν συνεχισει να αρνειται. Και θα ειναι κριμα. Στο μεταξυ θα πρεπει να γνωριζουμε οτι αναμεσα στους μνηστηρες κυκλοφορουν και διαφοροι προικοθηρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μην έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τον Παν.Παν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή