Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εδώ παπάς, εκεί παπάς.....παντού παπάς!















Το ρεπορτάζ (skai.gr): 
Δεν τίθεται θέμα διακοπής ή περικοπών στη μισθοδοσία των κληρικών, από το κράτος, είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της ΔΙΣ. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό που θα εξοικονομούσε το Κράτος δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν συνοδικές πηγές, ο υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους ιερείς από τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει περικοπές ή ακόμα και τη διακοπή της μισθοδοσίας τους από το Κράτος. 


Το θέμα  είναι "ηθικό". Είναι "ηθικό" λοιπόν να κόβονται μισθοί και συντάξεις, να χάνονται καθημερινά θέσεις εργασίας, να κλείνουν επιχειρήσεις, να στριμώχνονται καθημερινά στον ΟΑΕΔ εκατοντάδες άνθρωποι για το κουτσουρεμένο 'επίδομα ανεργίας", αλλά ένας οργανισμός, μια ιδιωτική επιχείρηση, η Εκκλησία ΑΕ, με υπαλλήλους που δεν παράγουν κάτι, με τεράστια αφορολόγητη και αναξιοποίητη περιουσία, να εξακολουθεί εισπράττων απο το κράτος (από όλους τους φορολογούμενους δηλαδή) ένα τεράστιο ποσό κάθε μήνα για τους μισθούς των υπαλλήλων της. Αυτό το γεγονός, μαζί με τις τεράστιες και μιζοβόρες "αμυντικές" δαπάνες που εξαιρούνται απο τα διάφορα μνημόνια, έχει "ηθική¨διάσταση κατά τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι....γιατι άραγε? Σ αυτήν την τόσο κρίσιμη φάση , που ανατρέπονται και κατακρημνίζονται παγιωμένες και καθιερωμένες επι δεκαετίες "κατακτήσεις" των εργαζομένων, όπου αλλάζουν οικογενειακοί προγραμματισμοί, που περνούν καθημερινά στην φτώχεια χιλιάδες συμπολίτες και πολλοί απ αυτούς αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, που η χώρα αντιμετωπίζει την απειλη της χρεωκοπίας και αναζητά και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να εξοικονομήσει-τουλάχιστον αυτό είναι στις προθέσεις των κρατούντων-θα εξακολουθεί να πληρώνει μια ιδιωτική στην ουσία της επιχείρηση, η οποία δεν παράγει τίποτα και όταν η ίδια έχει όλες τις προυποθέσεις να πληρώνει η ίδια τους υπαλλήλους της. Μα όλες.

Και το ζήτημα δεν έχει καμμία σχέση με το υποτιθέμενο θρησκευτικό συναίσθημα και ανάγκη πολλών συμπολιτών μας (τεράστιο ζήτημα κι αυτό , αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας), που η ανάγκη κάλυψης του έχει πολλούς και ιδιωτικούς προσωπικούς τρόπους να "ικανοποιηθεί", αλλά με την δημόσια , αναγκαστική πρόσδεση όλων μας σε ένα μηχανισμό παραγωγής "ελπίδων", που πολλοί από μας δεν επιθυμούν, να τον πληρώνουν με το υστέρημα τους, παγιώνοντας έτσι για "ηθικούς"λόγους, μια κατάσταση που δεν "ταιριάζει" με την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται στο "χείλος του γκρεμού".

Φαίνεται πως οι ¨αγιες" ψήφοι είναι ισχυρότερο επιχείρημα απο την προσπάθεια για την οικονομική σωτηρία της Ελλάδας.


Σόλων Σαρακενίδης





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου