Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για το Νοσοκομείο Ξάνθης



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
__________________________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Μήνυση κατά μελών της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου& Κέντρων Υγείας Ξάνθης

Στις 28/06/11 η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.) έστειλε αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ξάνθης πληροφορώντας τον για τις επικίνδυνες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο , καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες είχαν προβεί.
Συγκεκριμένα ανέφεραν:
  • ήδη από τον Ιανουάριο 2011 η Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. είχε ενημερώσει προφορικώς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «κλιπς» ομφαλίου λώρου, επιδεικνύοντας δε σχετική φωτογραφία νεογνού στο οποίο το κλιπς του ομφαλίου λώρου είχε ανοίξει.
  • Την 10/3/2011 η Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. αφού διαπίστωσε ότι το πρόβλημα παραμένει απέστειλε έγγραφό (το οποίο απευθύνετο στον διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τους τομεάρχες Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου), προειδοποιώντας ότι ορισμένα υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης (Ρινογαστρικοί καθετήρες, Ουροσυλλέκτες, Κλιπς ομφαλίου λώρου, Αποστειρωμένες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσεως, Μη αποστειρωμένα γάντια, Φλεβοκαθετήρες) είναι ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς .
  • Η αντίδραση της διοίκησης ήταν να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση ως ψευδή και συκοφαντική.
  • Το πρόβλημα όμως συνεχίστηκε και στις 25/6/2011, όταν σημειώθηκαν 2 περιστατικά αιμορραγίας από τον ομφάλιο λώρο λόγω ελαττωματικού «κλιπς», όπως αναφέρεται στην κοινοποιηθείσα στην Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. αναφορά των εφημερευόντων γιατρών της Παιδιατρικής την 25/6/2011.

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα αστοχίας υλικού είχε επισημανθεί έγκαιρα, με αναφορά της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, η τελευταία προτιμά με αναφορά προς τον εισαγγελία Ξάνθης να στραφεί εναντίον των γιατρών που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, για να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.




Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Είναι σε γνώση του οι συγκεκριμένες ενέργειες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης;
  • Επειδή παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις υλικών ούτε ελαττωματικά προϊόντα;
  • Θεωρείται προτιμότερη η αδιαφορία των ιατρών σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να αποφύγουν και τις ενδεχόμενες, όπως εν προκειμένω, επιπτώσεις;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου