Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το περιφερειακό γραφείο της ΔημΑρ. για τον χρυσό.








Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις παραγωγής χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Η συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας με τη συμμετοχή και επιστημονικών φορέων, έχει αναδείξει με πληρότητα τις καταστροφικές συνέπειες από την προώθηση της επένδυσης. Οι διεργασίες αυτές έχουν οδηγήσει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και των φορέων της (Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί και μαζικοί φορείς) να εκφράσουν μαχητικά την αρνητική τους θέση.

Η επαναφορά στην επικαιρότητα της επένδυσης από τα «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΜΒΕ» με την υποβολή νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, “τροποποιώντας” τη μέθοδο επεξεργασίας των κοιτασμάτων – πάντα όμως με χρήση κυανίου – δεν αναιρεί τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Η περιβαλλοντική επιβάρυνση – ιδιαίτερα στην αναφερόμενη περιοχή – δεν μπορεί να αντισταθμιστεί ούτε με τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρία ούτε με τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα και που με τα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα είναι ασήμαντα.

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στα όργανα της Τ.Α. για έκφραση γνώμης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καλούμε το Υπουργείο να σταθμίσει τόσο τα αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα όσο και τη γνώμη των πολιτών και των φορέων του και να σταματήσει την επένδυση. Οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν εκφράζουν αντίδραση στην ανάπτυξη. Δείχνουν στην κυβέρνηση το δρόμο της λογικής.

Το Περιφερειακό γραφείο της Δημοκρατικής Αριστεράς
Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου