Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Δημοκρατική Αριστερά, οι συνεργασίες και γραπτή....καταδίκη του ΠαΣοΚ.



 «Δημοκρατική Αριστερά», οι συνεργασίες και η γραπτή… καταδίκη του ΠαΣοΚ
Κ. Δέλκος: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, οι υπογραφές θα απονομιμοποιήσουν ένα κόμμα;»
Μπορεί κατά τον Umberto Eco τον Αύγουστο να μην υπάρχουν ειδήσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης σηματοδοτεί –ειδικά φέτος- την είσοδο σε μια περίοδο καταιγισμού ειδήσεων και εξελίξεων.
Πιάνοντας μιαν άκρη μόνο από το «κουβάρι» των αναμενόμενων και μη εξελίξεων, στρέφουμε το βλέμμα προς τα αριστερά και στην αναπτυσσόμενη φιλολογία περί συνεργασιών. Με το φάσμα των εκλογών να πλανιέται έστω και ως… σενάριο εργασίας, ειδησεογραφικές πηγές κάνουν λόγο για συχνές συναντήσεις του επικεφαλής του «Άρματος Πολιτών» Γιάννη Δημαρά με τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτη Κουβέλη. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι επαφές είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε εκλογικό «γάμο», δηλαδή σε κάθοδο των δύο παρατάξεων με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Παράλληλα και με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου, υπάρχουν σκέψεις που μετουσιώθηκαν σε πρόταση από πλευράς του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔηΚΚι), να υπάρξει ένα κείμενο-παρέμβαση στο οποίο θα επισημαίνεται ότι «το σημερινό ΠαΣοΚ δεν μπορεί να μιλάει για την 3η του Σεπτέμβρη γιατί έχει απονομιμοποιηθεί». Τα δύο παραπάνω ζητήματα δίνουν μια πρώτη ώθηση στο πολιτικό θερμόμετρο του οποίου οι θερινές ενδείξεις είθισται να είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις επικρατούσες θερμοκρασίες…

«Απολύτως αστεία, για να μην πω γελοία»

Με γνώμονα τα παραπάνω, ανοίγουμε την πολιτική αυλαία εν όψει της νέας περιόδου και συνομιλούμε με τον εκπρόσωπο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στην Ξάνθη Κώστα Δέλκο. Έχοντας μόλις επιστρέψει από τις διακοπές του –όπως και εμείς, όπως και πολλοί άλλωστε- ο κ. Δέλκος δηλώνει: «Δεν έχω πληροφόρηση για το ζήτημα και την προοπτική πιθανής συνεργασίας με το “Άρμα Πολιτών”, αλλά δεν με συγκινεί και προσωπικά δεν θα το ήθελα».

Όσο για το ζήτημα της παρέμβασης και της έκδοσης «καταδικαστικού» προς το ΠαΣοΚ κειμένου που προτείνει το ΔηΚΚι, ο κ. Δέλκος αντιδρά με σαρκασμό: «Ωραία!… Τότε να βγάλουμε και μια ανακοίνωση που να λέει ότι το Κ.Κ.Ε. δεν μπορεί να μιλάει για επανάσταση γιατί είναι ένα αντιδραστικό κόμμα, αλλά και μια ανακοίνωση ότι το ΔηΚΚι δεν μπορεί να μιλάει γιατί βασικά δεν υπάρχει!...». Και σχολιάζει: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, οι υπογραφές θα απονομιμοποιήσουν ένα κόμμα; Πρόκειται για κόμμα που κατεβαίνει ανοιχτά στις εκλογές και ζητά την ψήφο του κόσμου. Δεν ξέρουμε πώς και γιατί το ψηφίζει ο κόσμος, αλλά είναι άλλο εκείνο και άλλο όλα αυτά που είναι απολύτως αστεία, για να μην πω γελοία. Δεν θα συμμετείχα ποτέ σε μια τέτοια συλλογή υπογραφών, άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ ότι το ΠαΣοΚ είναι έτσι...».

«Στο κοινοβουλευτικό κατώφλι η “Δημοκρατική Αριστερά”»

Με τον κόσμο και τη ζωή να επιστρέφουν στη σκληρή πραγματικότητα μετά από το καλοκαίρι, το φθινόπωρο προδιαγράφεται δύσκολο και ο χειμώνας «βαρύς». Μοιραία τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσο μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές εντός των προσεχών μηνών. «Εγώ θα τις απευχόμουν, αλλά εξαρτώνται και από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται και η κυβέρνηση τα πράγματα» λέει ο συνομιλητής μας. «Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ένα φως τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές αλλά –πλέον- και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αν σφίξουν τα πράγματα και δεν μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές».

Τέλος, ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» να σκιαγραφήσει το κλίμα που επικρατεί στην παράταξη αυτό τον καιρό: «Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη “Δημοκρατική Αριστερά” και γεγονός είναι πως υπάρχει ένα αισιόδοξο κλίμα ότι θα μπορέσει να επιβιώσει εκλογικά και να μπει στη βουλή. Είναι τόσο δική μου γνώμη, όσο και αποτέλεσμα μιας διάχυτης αίσθησης που υπάρχει ότι μπορεί να περάσει το κατώφλι. Βέβαια, όλα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς μπορεί να γίνει κάτι και να αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Πάντως, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν μια βιώσιμη πορεία», καταλήγει ο κ. Δέλκος.


Συντάκτης:Θοδωρής Μπακάλης 
e-mail: paratiritis.mpakalis@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου