Η γενικευμένη απαξίωση και απονομιμοποίηση πολλών θεσμών δεν έχει αφήσει βέβαια αλώβητους τους φορείς συμμετοχής. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην προφανή απίσχνανση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο: οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, ομάδες αλληλεγγύης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς, σωματεία αντιμετωπίζονται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ως ύποπτων προθέσεων. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι καλλιεργούν την καχυποψία αυτή οι πλέον απαξιωμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και (μεγαλο)δημοσιογραφικού προσωπικού.
Στην καχυποψία συμπλέουν μέρος της Δεξιάς και της Αριστεράς, εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες. Η συνωμοσιολογία περί μαγαζιών του Σόρος, σκοτεινών φορέων της Νέας Τάξης και κύκλων που απεργάζονται τον αφελληνισμό διατρέχει οριζόντια τον πολιτικό κόσμο και το ακροατήριό του. Από κοντά και οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς στα δελτία των 8 και στις πρωινές εκπομπές. Έχουν αναγάγει σε κύριο κορμό του ενημερωτικού τους έργου την καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού. Επικρίνοντας την κάθε επιμέρους δράση ή διαμαρτυρία, αποσαθρώνουν εντέλει την ίδια την έννοια της συλλογικότητας.
Σε περιόδους έντασης η επίθεση στη συλλογικότητα φτάνει μέχρι την στοχοποίηση. Κραυγαλέο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ο πρόεδρός του κ.Αχμέτ Μοαβία. Κύκλοι της Ακροδεξιάς έδωσαν τον εναντίον τους τόνο και η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς ακολούθησε. Η επίθεση στο Φόρουμ Μεταναστών είναι απαράδεκτη διότι αποτελεί επίθεση στη θεσμική έκφραση των μεταναστών στη χώρα μας. Είναι επίθεση στην ένταξή τους στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή. Είναι επίθεση στη συμμετοχή τους, στις κοινότητές τους, στην εκπροσώπησή τους. Είναι επίθεση στις 38 μεταναστευτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Είναι επίθεση στην κοινωνική γαλήνη, επένδυση στην ένταση και τον φόβο.
Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τις συνήθεις φωνές περί “λαθρομετανάστευσης”, “παράνομων” και τα λοιπά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το επόμενο βήμα, το ξεδίπλωμα μιας αμιγώς ξενοφοβικής ατζέντας που ανοίγει μέτωπο ακόμα και απέναντι στους νόμιμους μετανάστες.
Η επίθεση στο Φόρουμ Μεταναστών ακολούθησε την κατάληψη της Νομικής. Θεώρησα και θεωρώ λάθος αυτή την κατάληψη. Διευκόλυνε τη επικάλυψη του ζητήματος της αξιοπρέπειας των μεταναστών από φωνές περί ασφάλειας και πανεπιστημιακού ασύλου. Απόδειξη η μετέπειτα εθελοτυφλία όλων μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται στην οδό Πατησίων με τους απεργούς πείνας.
Αυτή η προσωπική θέση όμως δεν συνεπάγεται κανενός είδους κατανόηση για τις επαπειλούμενες διώξεις στους συμπαραστάτες των απεργών πείνας με κατηγορίες για… παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών(!). Η διάχυση κλίματος φόβου σε όσους εκδηλώνουν έμπρακτη αλληλεγγύη είναι μυωπική. Το μόνο της αποτέλεσμα θα είναι η αποθράσυνση εκείνων που κραδαίνοντας τη ρομφαία της δημόσιας ασφάλειας επιδιώκουν τον κοινωνικό εμπρησμό.

Από το blog του Κωστή Παπαιωάννου Αντιφωνο